Samen Scheiden

afbeelding samen scheiden

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Steenbergen ziet steeds meer jongeren met (psychische) problemen die samenhangen met de (echt)scheiding van hun ouders. Met name vechtscheidingen zorgen voor veel zichtbaar en onzichtbaar leed. Om dit te voorkomen, ondersteunt het CJG ouders die besloten hebben te gaan scheiden in een vroeg stadium. Medewerkers van het team “Samen Scheiden” begeleiden het gezin om de scheiding zo positief mogelijk te laten verlopen. 

Aanpak

Ouders vertellen vaak op school of bij de huisarts dat ze gaan scheiden. In die fase praten ze nog met elkaar. Leerkrachten en huisartsen maken ouders er dan attent op dat ze hulp en ondersteuning kunnen krijgen van het CJG. Als ouders het willen, geven huisartsen en scholen de contactgegevens door aan het team Samen Scheiden dat dan zo snel mogelijk contact opneemt. Maar u kunt zelf ook contact zoeken met het team Samen Scheiden.  De ondersteuning is uiteraard maatwerk en kan bestaan uit advies, gesprekken met de kinderen of groepstraining !Jes, hulp bij het opstellen van een ouderschapsplan, etc.

Vechtscheiding voorkomen

In veel gevallen gaan echtparen rustig en in goed overleg uit elkaar. Maar één op de vijf scheidingen eindigt in een vechtscheiding. Uit onderzoek weten we dat kinderen bij een “normale” scheiding al belast worden en het bij een (vaak langdurige) vechtscheiding zwaar te verduren krijgen. Soms trekt een kind zelf aan de bel op school of neemt één van de ouders contact op met het CJG.

Wethouder Koos Krook van Jeugdzorg: “Uit ervaring weten we dat het dan vaak al te laat is om op een “rustige” manier uit elkaar te gaan. Om dit te voorkomen, wil het CJG vroegtijdig in contact komen met ouders die hebben besloten uit elkaar te gaan. Zo voorkomen we een boel psychische schade bij kinderen, nu en in de toekomst. ”

Piek na de vakantie

In de periode vlak na de kerstvakantie en door de corona is er een piek in het aantal echtscheidingen. Een vakantie hóórt fijn te zijn. Maar juist daardoor en door het intensieve samenzijn ook in deze coronatijd, worden problemen in een relatie vaak uitvergroot. Waardoor vervolgens besloten wordt te scheiden. Deze piek is er ook in september na de Zomervakantie.

Meer weten?

WAAR KAN HET CJG MIJ BIJ HELPEN?

Samenwerking tussen ouders is bij een scheiding zeer belangrijk. Wanneer jullie aan de kinderen gaan vertellen dat jullie gaan scheiden is het belangrijk dat jullie dit samen doen. Wees kort en duidelijk en verwijt elkaar niets. Geef de kinderen het gevoel dat ze van beide ouders evenveel mogen houden en laat de kinderen weten dat het niet aan hen ligt.

  • Wat betekent een scheiding voor kinderen?
  • Hoe en wanneer kun je het de kinderen het beste vertellen?
  • Wat helpt ons bij een scheiding en wat zijn de valkuilen?
  • Wat moet er praktisch gebeuren bij een (echt)scheiding?
  • Wat zegt de wet?
  • Wat is een ouderschapsplan en waarom is het verplicht?

WIJ HELPEN JULLIE GRAAG!

Als de beslissing om te scheiden eenmaal genomen is, komt er veel op jullie af. Tijdens deze moeilijke fase kan het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteuning bieden.

Alexandra van der Horst - Olaria Chana - Desiree Musters - Stefanie Dekker.

 

Hulp nodig of vragen?